Overijssel kent veel verschillende landschapstypen, vroeger bepaalde vooral de natuurlijke ondergrond waar wat voor soort landbouw bedreven werd. Elk type landschap kreeg zo zijn eigen streekeigen landschapselementen zoals houtwallen, singels of fruitboomgaarden. Er werd geboerd met de mogelijkheden van de omgeving. Tegenwoordig is het de mens die de natuur naar zijn hand zet, met als risico het verlies van biodiversiteit en de streekeigenheid van het landschap.
Om deze biodiversiteit en het streekeigen landschap weer te vergroten, kunnen er streekeigen landschapselementen aangelegd worden. Dit zijn bijvoorbeeld bomen en struiken die van nature of vanuit cultuurhistorisch perspectief in het gebied voorkomen. Doordat deze soorten zich al eeuwenlang hebben aangepast aan omstandigheden, zijn ze beter bestand tegen vorstperiodes en ziektes die in het landschap voorkomen. Ook zijn de groei- en bloeiperiodes van deze plant- en boomsoorten beter afgestemd op rupsen, bijen en vogels die leven in dezelfde omgeving. Het aanleggen van streekeigen landschapselementen draagt dus bij aan biodiversiteit van het landschap.
Samen werken aan het versterken van het streekeigen land op Kampereiland
Er bestaan mooie kansen om Kampereiland streekeigen te maken. De Stadserven wil een bijdrage leveren aan versterken van het (streekeigen)landschap op Kampereiland. Om deze kansen optimaal te benutten willen we een beroep doen op de inwoners van Kampereiland. Graag horen we uw mening:
- Waar is behoefte aan?
- Wie zou willen bijdragen aan het versterken van streekeigen land op Kampereiland?
- Hoe kunnen we dit aanpakken?
Laat het ons weten als u met ons in gesprek wilt!
We zijn in de middag van 24 maart aanwezig op Kampereiland, maar we kunnen ook op een ander moment een afspraak maken! U kunt uw inputgeven via de enquête via de link; klik hier. Ook mag u contact opnemen met Valerie Schwieters via het mailadres v.schwieters@destadserven.nl