Vraag & antwoord
Het kan zijn dat u vragen heeft over bijvoorbeeld uw pachtcontract of dat u een wijziging wilt doorgeven.
Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen, verdeeld in verschillende thema's.
Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen, verdeeld in verschillende thema's.
Wilt een melding maken van bijvoorbeeld illegale lozingen, (afval)dumpingen of afvalverbranding? Neem dan rechtstreeks contact op de gemeente Kampen via de website of bel met 14 038. U kunt de melding ook direct doen via de BuitenBeter app. Via deze app kunt u aan de hand van de locatie en foto’s een melding aan de gemeente doorgeven.
Eens in de paar jaar raast er een storm over Kampereiland. Heeft u daardoor stormschade? Bijvoorbeeld afgebroken grote takken of omgevallen bomen? De Stadserven verhelpt stormschade aan bomen op het erf dat u pacht. Bij een grote hoeveelheid aan stormschade op het Kampereiland beoordelen wij de urgentie van de schade om te bepalen waar we starten met het onderhoud. Meld stormschade op het erf dat u pacht via groenbeheer@destadserven.nl. Overlast door stormschade op openbare wegen is de verantwoordelijkheid van de brandweer. U kunt de brandweer bereiken via 0900 – 8844.
Bent u pachter op het Kampereiland en wilt u onderhoud laten uitvoeren aan de erfbeplanting? De Stadserven regelt het onderhoud van de erfbeplanting die onder de bepalingen van de opstalvoorwaarden vallen. Daarvoor wordt jaarlijks een werkplan opgesteld voor het Kampereiland. Elk jaar worden vervolgens een aantal erven onderhouden op basis van een beheercyclus. Daardoor worden niet elk jaar op alle erven alle werkzaamheden uitgevoerd. Onder de werkzaamheden vallen snoeien, vellen, knotten en aanplanten. Door de aanhoudende droge lentes en zomers, gebeurt het aanplanten in het najaar.
Als pachter bent u zelf verantwoordelijk voor de beplanting in uw tuinen, eventuele fruitbomen en andere zelf aangebrachte beplanting. De begroeiing langs wegen en bermen is de verantwoordelijkheid van de gemeente Kampen.
De Stadserven werkt voor het groenonderhoud samen met Aannemingsbedrijf Netjes Kampen. De coördinatie wordt verzorgt door Gerke Tempelman van de firma GT Bomen uit Hattem. Voor vragen en onderhoud kunt u contact opnemen via groenbeheer@destadserven.nl.
Wilt u een wijziging doorgeven in bijvoorbeeld uw adres, mailadres, telefoonnummer of bankgegevens? Of wilt u een overlijden aan de Stadserven melden? Bel naar 038 – 338 88 68 en informeer naar Isis de Vries of stuur een mail naar administratie@destadserven.nl onder vermelding van uw naam, adres en erfnummer.
Heeft u een vraag over de factuur die u van de Stadserven heeft ontvangen? Bel naar 038 – 338 88 68 en informeer naar Isis de Vries of stuur een mail naar administratie@destadserven.nl onder vermelding van uw naam, adres en erfnummer.
Wilt u de jaarlijkse pachtsom graag in termijnen aan de Stadserven betalen? Dat is mogelijk. Stuur hiervoor een mail naar administratie@destadserven.nl.Vermeld hierbij uw naam, adres en erfnummer. Vervolgens nemen wij contact met u op om hierover een afspraak te maken.
Bent u nog niet gevestigd op Kampereiland maar wilt u wel gronden pachten? De Stadserven geeft uitsluitend grond in geliberaliseerde pacht uit aan agrarisch bedrijven die al gevestigd zijn op Kampereiland. Dit gebeurt op dit moment op basis van loting. Op termijn gaan wij deze gronden inzetten in het kader van de agrarische bedrijfsstructuur. Wij hebben op dit moment geen gronden beschikbaar.
Wilt u uw pachtcontract overdragen aan bijvoorbeeld uw dochter of zoon in het kader van bedrijfsopvolging? U kunt hiervoor bij de Stadserven om indeplaatsstelling vragen. Door een indeplaatsstelling wordt de pacht volledig overgedragen van u, naar uw opvolger. Een indeplaatsstelling kunt u aanvragen door een mail te sturen naar info@destadserven.nl. Vermeld hierbij de naam, het adres en het erfnummer van u en uw opvolger en het bijbehorende KVK-nummer. Aan de hand van deze informatie neemt de Stadserven contact met u op.
Wilt u vooruitlopend op een volledige bedrijfsopvolging een aanvraag doen voor medepacht? U kunt dan uw dochter of zoon als medepachter aan laten merken. Hierdoor komt uw opvolger bij u op het contract te staan. Op het moment dat uw dochter of zoon volledig het bedrijf overneemt, kun u het pachtcontract overdragen. Het is in principe alleen mogelijk uw zoon of dochter als medepachter aan te laten merken.
Wilt u een verzoek tot medepacht doen vanwege een samenwerking tussen agrarische bedrijven? De Stadserven staat dit onder voorwaarden toe. De overeenkomst heeft dan een beperkte duur met de voorwaarde dat in de pachtwijzigingsovereenkomst direct de definitieve grondoverdracht na deze periode wordt vastgelegd.
Voor een verzoek tot medepacht kunt u contact opnemen via info@destadserven.nl. Vermeld hierbij naam, adres en erfnummer van u en uw medepachter en het bijbehorende KVK-nummer. Aan de hand van deze informatie neemt de Stadserven contact met u op.
Wilt u uw pachtrecht overdragen? De overdracht van de pachtrechten wordt door de Stadserven onder voorwaarden beleidsmatig toegestaan. Dit is mogelijk indien dit in voldoende mate bijdraagt aan de verbetering van de agrarische bedrijfsstructuur op Kampereiland. Of de overdracht voldoende bijdraagt aan de bedrijfsstructuur wordt bepaald door de directie van de Stadserven na advies van een onafhankelijke toedelingscommissie.
De pachtrechten kunnen alleen worden overgedragen als daarbij ook het agrarisch opstelrecht wordt overgedragen. Daarnaast kunnen pachtrechten alleen worden overgedragen aan agrarische bedrijven op Kampereiland.
Wilt u samenwerken met een ander agrarisch bedrijf op Kampereiland? U kunt hiervoor een aanvraag indienen voor medepacht. Dit is mogelijk onder bepaalde voorwaarden. De medepacht kent een beperkte duur met de voorwaarde dat in de pachtwijzigingsovereenkomst meteen de definitieve pachtoverdracht wordt vastgelegd. Daarnaast moet de samenwerking voldoende bijdragen aan de verbetering van de landbouwstructuur.
Voor een verzoek tot medepacht kunt u contact opnemen via info@destadserven.nl. Vermeld hierbij naam, adres en erfnummer van u en uw medepachter en het bijbehorende KVK-nummer. Aan de hand van deze informatie neemt de Stadserven contact met u op.
Heeft u plannen om verbeteringen of wijzigingen aan te brengen aan datgene wat u van de Stadserven pacht? Geef deze wijzigingen dan tijdig aan de Stadserven door. Het gaat hierbij om verbeteringen die de aard, inrichting, gedaante of bestemming wijzigen van datgene dat u pacht.
Voor deze wijzigingen heeft u vooraf schriftelijk toestemming nodig van de Stadserven. Alleen in het geval van vooraf schriftelijke toestemming, heeft u aan het einde van de pacht recht op vergoeding die deze verbetering op dat moment vertegenwoordigt. Dit kunt u aanvragen via info@destadserven.nl onder vermelding van uw naam, adres, erfnummer en een beschrijving van de verbetering. De Stadserven neemt vervolgens contact met u op.
De Stadserven geeft in de regel geen toestemming voor het plaatsen van portocabins vanwege de landschappelijke kwaliteit van het Kampereiland. De Stadserven onderschrijft de noodzaak van de realisatie van nieuwe woningen, maar is van mening dat portocabins niet de oplossing zijn. De Stadserven is met de gemeente in gesprek over manieren om nieuwe woningen op het Kampereiland te realiseren, bijvoorbeeld in voormalig agrarische bebouwing.
Wilt u stoppen met uw agrarische onderneming maar wel op de locatie blijven wonen? Dit is onder bepaalde voorwaarden mogelijk in overleg met de Stadserven. Zo is het belangrijk dat het bijdraagt aan de verbetering van de landbouwstructuur.
Wanneer dit mogelijk is, kunt u uw agrarisch opstalrecht omzetten naar een burgeropstalrecht. Op basis van de beleidsvisie wordt voor het nieuwe recht van opstal onder burgervoorwaarde een marktconforme jaarlijkse vergoeding gevraagd, ook wel retributie genoemd.
Er vindt geen afrekening plaats over het waardeverschil tussen het agrarisch opstalrecht en de waarde van het burgeropstalrecht. De marktconforme retributie wordt berekend door de waarde van de ondergrond te vermenigvuldigen met het retributiepercentage van 3%. Hierbij wordt de waarde van de ondergrond vastgesteld door een taxateur.
Voor meer informatie over het stoppen van uw agrarische activiteiten, kunt u contact opnemen via info@destadserven.nl. Vermeld hierbij uw naam, adres en erfnummer. De Stadserven neemt dan contact met u op om uw persoonlijke situatie helder in beeld te brengen.
Wilt u uw agrarisch recht van opstal overdragen aan een anders agrarisch bedrijf? Het recht van opstal kan uitsluitend samen met de pacht worden overgedragen. Ook kan dit recht alleen worden overgedragen aan bedrijven die gevestigd zijn op het Kampereiland. Zie hiervoor ook Wilt u uw pachtrecht overdragen?
Heeft u plannen voor het bouwen van een nieuwe stal? Dan zijn er twee zaken van belang. Als eerste is het belangrijk om schriftelijk toestemming te vragen aan de Stadserven, als eigenaar van de grond. Ten tweede heeft u hiervoor een omgevingsvergunning nodig, die u kunt aanvragen bij de gemeente Kampen.
Mail uw verzoek naar info@destadserven.nl. Voeg daarbij alle informatie toe die van belang is om het verzoek goed te kunnen beoordelen. Denk aan tekeningen, locatie op de kaart en afmetingen. Naar aanleiding van dit verzoek neemt de Stadserven contact met u op.
Wilt u graag wonen op het Kampereiland? Woningen die in particulier bezit zijn, worden verkocht via een reguliere makelaar. De Stadserven heeft in de regel geen particuliere woningen in bezit. De Stadserven is wel eigenaar van de ondergrond, waardoor er naast de aankoopsom van het huis, jaarlijks een marktconforme pacht wordt betaald aan de Stadserven.
Heeft u plannen voor een verbouwing of wilt u nieuwe opstal plaatsen? Dan zijn twee zaken van belang. Als eerste is het belangrijk om schriftelijk toestemming te vragen aan de Stadserven, als eigenaar van de grond. Ten tweede heeft u hiervoor een omgevingsvergunning nodig. Deze kunt u aanvragen bij de gemeente Kampen.
Alleen in het geval van vooraf schriftelijke toestemming, heeft u aan het einde van de pacht recht op vergoeding die deze verbetering op dat moment vertegenwoordigt. Deze toestemming kunt u aanvragen via info@destadserven.nl onder vermelding van uw naam, adres, erfnummer. Stuur daarnaast ook een beschrijving van de nieuwe opstal of verbouwing en begroting mee. De Stadserven neemt vervolgens contact met u op.
Woont u als burger op het Kampereiland en wilt u het burgeropstalrecht verkopen of overdragen? Als eigenaar van de grond dient de Stadserven hiervoor schriftelijk toestemming te geven. Daarnaast is het belangrijk dat u de beoogde koper op de hoogte stelt van de regels rondom het opstalrecht. Na afloop van het huidige opstalrecht, zal de Stadserven op basis van beleidsvisie een nieuw contract verlenen tegen marktconforme voorwaarden.
Voor de schriftelijke toestemming kunt u contact opnemen met de Stadserven via info@destadserven.nl. Vermeld hierbij uw naam, adres en erfnummer. De Stadserven neemt dan contact met u op om uw persoonlijke situatie helder in beeld te brengen.
De Stadserven is een professionele organisatie met goed opgeleide medewerkers. De Stadserven werkt met algemeen beleid en algemene regels die voor iedereen gelden en transparant, toegankelijk, duidelijk en begrijpelijk dienen te zijn. Maar er kan soms iets misgaan in het werk of in de communicatie. Dan is het mogelijk om hierover een klacht in te dienen. Er kunnen geen klachten worden ingediend over de tarieven voor pacht, huur, retributie of canon. Ook kan geen klacht ingediend worden als de klacht onderdeel is van of betrekking heeft op een lopende juridische procedure.
Er is een klachtenprotocol dat beschrijft hoe klachten kunnen worden ingediend en op welke wijze deze behandeld worden. De werkwijze is objectief in de benadering. Mocht een klacht niet door de Stadserven zelf opgelost kunnen worden, is er de mogelijkheid de onafhankelijk Ombudsman in te schakelen.
Wilt u meer informatie over het indienen van klachten? Stuur dan een bericht aan klachtenprocedure@destadserven.nl. U kunt daar ook de volledige tekst van het klachtenprotocol opvragen.
In 2020 is de nieuwe beleidsvisie voor het Kampereiland vastgesteld voor de periode van 2019 – 2028. Deze visie gaat in op de verbetering van de agrarische bedrijfsstructuur, stimuleren van bedrijfsontwikkeling en zorgdragen voor natuur en landschap. De komende jaren worden op basis van de beleidsvisie verschillende nieuwe instrumenten ontwikkeld en veranderingen doorgevoerd. De volledige beleidsvisie lees je hier.